Annechien ten Have-Mellema en het Hamletz-concept

Zowel bij het grote publiek als in het beroepsmilieu profileert Annechien ten Have zich als vernieuwer op gebied van duurzaamheid en diervriendelijkheid. Via (social) media krijgen consumenten filmpjes te zien van moedervarkens in enorme bergen stro, biggen die knus in een “nanny” liggen, en vleesvarkens die snoepjes toegeworpen krijgen door Annechien’s kleinkinderen. Als raadslid van de Raad voor Dierenaangelegenheden heeft ten Have een vinger in de pap bij het landbouwbeleid van de overheid.

Annechien ten Have-Mellema

In het agrarische en politieke milieu is ten Have bekend als een voortrekker op gebied van dierenwelzijn in de veehouderij. In het verleden was ze bestuurslid bij LTO Nederland, een organisatie die opkomt voor de belangen van de landbouwsector. Sinds 2015 is ze lid van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA), die de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit adviseert over het beleid inzake dierenwelzijn.

In 2019 werd ten Have benoemd tot Agrarisch ondernemer van het jaar, en in 2021 tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook voor het grote publiek is Annechien geen onbekende.

Van Comfort Class naar Hamletz

Naar aanleiding van maatschappelijke kritiek op de gangbare varkenshouderij, begon Annechien ten Have 20 jaar geleden aan een zoektocht naar nieuwe verdienmodellen. Daarbij probeert ze de aandacht voor dierenwelzijn te gebruiken om winst te maken. In 2001 begon ze in samenwerking met de Dierenbescherming te experimenteren. Dit leidde in 2006 tot het marktconcept “Comfort Class” met 1 Beter Leven ster. In 2011 bracht Ongehoord beelden naar buiten van ten Have’s Comfort Class stal. De varkens hadden krassen en wonden, en vertoonden stereotiep en ander gestoord gedrag. Een biggetje was verlamd, en 2 dieren hadden uitstulpingen aan hun achterwerk.

De Dierenbescherming kende twee Beter leven sterren toe aan het concept, en vleesgigant Vion sloot zich aan als partner. Wekelijks levert ten Have 200 Hamletz-varkens af aan de slachterij van Vion in Groenlo, wat neerkomt op 10.400 dieren per jaar. Het Hamletz-vlees wordt verkocht in heel Nederland via Albert Heijn en Dekamarkt.

Voor de ontwikkeling en productie van Hamletz-vlees kon ten Have rekenen op steun van diverse partijen:

JaarGeneurtenis
2012
2017
2018
2019
2020
2020

De recentste bedragen zijn:

YearBedrag (€)
201896.687,67
201982.989,37
2020180.207,56